”Perkele”, sanoi batak kun suomalaisen näki

Medan/ Parapat/ Lake Toba, Indonesia

Vulkaanisen Toba-järven rannoilla ja sen Samosir-saarella asuva batak-kansa on mitä ystävällisintä sakkia, kertoo reppureissarin raamattu Lonely Planet. Medanin metelistä on matkaa järvenrantakaupunki Parapatiin noin 200 km ja parin euron kyyti kansanbussilla tarjoaa menoa koko rahalla. Joskus 70-luvulla Indonesian Ibizana tunnetulle Toballe on hieman jännä matkustaa.

Lähes tauotta koko viiden tunnin matkan ajan kessua röyhyttänyt kuski teki noin 200 reikäpäistä ohitusta ja lukemattomia äkkijarrutuksia. Kuljettajan innokkaan apupojan tehtäviin kuului viheltää ja räyhätä ohitettaville skoottereille, sekä heittää kyydistä jäävät ulos auton mielellään koko ajan liikkuessa. Rallikuskin kiihkeydellä päästelleen kuljettajan menoa rotkojen reunustamalla serpentiinitiellä rauhoitti vain tien tunniksi tukkinut onnettomuus: Medaniin epäilemättä yhtä reipasta vauhtia matkalla ollut bussi oli kaatunut kurvissa kyljelleen.

PA040011.jpg

Takaisin Parapatiin päin halunneet loukkaantumattomat matkustajat napattiin lennossa kyytiin noin 50 muun 40 paikkaa jakaneen maanmiehensä joukkoon. Auton ainoina orang butiheina saimme edelleen jakaa etupenkin kahden, mikä olikin ystävällistä toisen joutuessa muutenkin istumaan puolella pyllyllä länsimaiseen ruumiinrakenteeseen sopimattoman kapealla penkillä.

Lupaukset batakien ystävällisyydestä toteutuivat heti Parapatin satamassa, kun tuktukilainen Joe otti meidät vastaan iloisesti suomenkielisin ”perkele, mitä jätkä. Anna rahaa” -huudoin. Kaverinsa komppasi kehuen vaimoani ”kuumaksi kissaksi” ja kuiskasi perään, että ”yrttiä” on sitten saatavilla.

Takeeksi Suomi-sympatioistaan kaksikko esitteli Samosirin Tuktuk-kylään vievän lauttamatkan ajan erinäisiltä suomalaisilta neitosilta saamiaan tuttavallisia tekstiviestejä. Lupasimme joviaaliksi hepuksi paljastuneelle Joelle poiketa hänen edustamassaan, Madventures-kaksikon kuuluisaksi tekemässä Reggae Housessa myöhemmin. Pelkkää vodkaa ja oluttakin kun on kuulemma saatavilla.

Kommentti artikkeliin “”Perkele”, sanoi batak kun suomalaisen näki”
  1. avatar Ilkka sanoo:

    Mutta missä kuuluista rinkka? Madventures-helnkilö Riku Rantala lausui eilen Runoraadissa kauneimmaksi katsomansa haiku-runoilija xxxx tuotoksen. ”Paras paikka yöpyä, ympärillä vuoria, vastapäätä kapakka” tms.
    Tuleeko kalaa?

Jätä kommentti

css.php