Tyhjien hotellien Tuk-Tuk

Lake Toba/ Tuk-Tuk, Indonesia

IMG_3423.jpgEtualalla batak-tyyliin rakennettujen talojen kaarevia kattoja, taustalla Toba-järveä ja Tuk-Tukin kylänraittia.

Toba-järven turistikylä Tuk-Tuk – halkaisijaltaan parin kilometrin niemennokka Samosir-saarella – on hämmentävä paikka. Paikalliset puhuvat pääosin hyvää englantia, ovat ystävällisiä ja puheliaita, mutta eivät tyrkytä palveluksiaan rasittavuuteen asti. Maisemat ovat upeat ja järven vihertävä vesi kirkasta.

Tuk-Tukissa on kymmeniä muutaman huoneen guesthouseja sekä useita suuria hotelleja, joista moni täysin tyhjiä. Jostain syystä turistimassojen suosiossa ollut paikka on nykyään paitsiossa. Nyt paikallisten käsityöläisten taidokkaat veistokset pölyttyvät lukemattomissa myyntikojuissa, I love Toba –paidat ja batiikkikankaat haalistuvat auringossa ostajien puutteessa. Osa hotelleista on lähes raunioina, joissakin rakentaminen on jätetty kesken. Suurin osa majoituspaikoista, myymälöistä ja ravintoloista sinnittelee harvojen asiakkaiden varassa.

Tuk-Tuk on lähes turisteista autio. Kylänraitilla saapastelee harvakseltaan ”länkkäreitä”: elämäntapahippejä ja muita oman tiensä kulkijoita. Minibusseilla paikasta toiseen parveilee muutamia keski-ikäisten saksalaisturistien ryhmiä. Varsinkin Tuk-Tukin kauimmaisessa kolkassa sijaitsevassa Reggae Guesthousessa majoittuu taajaan Madventuresinsa katsoneita pari-kolmekymppisiä suomalaisia, joita paikalliset tervehtivät laajalla suomenkielisellä kirosana- ja fraasiskaalalla. Tällä hetkellä taidamme kuitenkin olla saaren ainoat suomalaiset. Eloa Tuk-Tukiin tuo vuosittain ramadan, jolloin majatalot täyttyvät Toban tuulisesta, miellyttävän leudosta ilmastosta (päivälämpötila on n. 25 astetta) nauttimaan saapuvista muslimeista.

Toban kävijöille turistien puute näkyy autiuden lisäksi naurettavan halpoina hintoina: järvenrantamökki lämpimällä suihkulla maksaa kuutisen euroa, illallinen kahdelle irtoaa vitosella ja maistuva Bintang-bisse kustantaa sellaiset 1,5 euroa 0,6 litran pullo. Käteistä kannattaa varata riittävästi, saarella ei ole pankkiautomaattia ja vaihtokurssi on huono.

IMG_3412.jpgTuk-Tukiin tullaan lautalla taustalla näkyvästä Parapatin kaupungista. Kyydin hinta on noin 70 senttiä.

Mitään varsinaista tekemistä patikoinnin, pyöräilyn ja skootteriajeluiden lisäksi Toballa ei ole, päivät kuluvat rennosti vetelehtien. Lekotteluun vaihtelua toi fillariretki ja nousu Broken Heart –vesiputoukselle. Reilun tunnin hikinen kiipeäminen pitkin lenkkarinlevyistä polkua palkittiin viileällä suihkulla keskellä viidakkoa.

broken heart waterfall.jpg Särkyneen sydämen vesiputous.
Mikäli tekisi mieli laajentaa tajuntaa, mahdollisuudet Toballa olisivat mainiot: marihuanaa tarjotaan useamman kerran päivässä. Huumaavat ”taikasienet” ovat laillisia ja niitä myös mainostetaan. Tarjouksesta kieltäytyvään suhtaudutaan kummeksien. ”Relax man, you’re on holiday”, närkästyi eräs kauppias kieltävän vastauksen saatuaan.

3 kommenttia artikkeliin “Tyhjien hotellien Tuk-Tuk”
  1. avatar Sasu sanoo:

    Ompa upeat maisemat ja matkailijalle enemmän kuin edullinen hintataso! Pitäisköhän perinteisen Kanarian reissun sijaan ostaa lennot Sumatralle ja 70 sentin lauttamatka Tuk-Tukiin… ja majoittua kaarevakattoiseen taloon.

  2. avatar Mika sanoo:

    Toi mesta vaikuttaa sellaiselta paikalta jossa olis aivan ässä viettää leutoo elämää. Ei huono, ei todellakaan huono.

  3. avatar Ilkka sanoo:

    Tuo vesiputous tuo ihan mieleen…vesiputouksen. Onko siellä viidakossa millainen äänimaailma? Irrota olutpullon etiketti ja tuo mulle. Alan kerätä ehkä niitä..

Jätä kommentti

css.php