Kiipesin pyhälle vuorelle ja liputin Ruotsia

Gunung Agung, Indonesia

Kiipeäminen keskellä yötä Balin korkeimmalle tulivuorelle Gunung Agungille on raskain urheilusuoritus, jonka olen koskaan tehnyt. Jo aiemmin illallisella majoituksemme hotellinpitäjä-siivoaja-kokin tarjoilemaa niukahkoa kana-ateriaa järsiessämme epäilin, ettei urakasta tulisi helppo proteiininpuutteesta kärsivälle retkikunnallemme. Aavistukseni osui oikeaan, varsinkin kun suomalais-ruotsalais-hollantilaiseen ryhmäämme kuulunut Marie yrjösi puolelle porukasta  vatsanväänteitä aiheuttaneen illallisen pusikkoon nousun heti alkulämmittelyssä, 1600 metrin korkeudessa sijaitsevan hindutemppelin 298 askelman jälkeen.

IMG_4370.JPG

Gunung Agung lähikylässä Selatissa sijaitsevasta ”perusleiristä” sihdattuna.

Satoja vuorikiipeilynoviiseja vuodessa vuorelle vievä oppaamme Gung Bawa lähti kuitenkin johtamaan meitä ylös kohti jossain pimeydessä sijainnutta huippua. Ensimmäisen tunnin rämmimme kaatosateessa otsalamppujen valossa metsän keskellä Gungin pitäessä tunnelmaa korkealla. Totta tai ei, hänen mukaansa vuorelle rahdataan kerran vuodessa elävä lehmä, joka uhrataan Shivalle tuuppaamalla lypsävä alas 500 metrin syvyiseen kraateriin. Sama kohtalo oli vuohella päivää ennen kiipeämistämme.

Puusto alkoi harventua  2100 metrin korkeudessa, eikä ylhäällä auennut taivas ollut lupaava: huipun suunnassa näkyi tähtien sijaan salamoita, mikä ei Gung Bawan mukaan ollut varsinaisesti hyvä asia. Lyhyen ryhmäkokouksen jälkeen suomalainen näkökanta – huipulle vaikka väkisin – sai enemmistön kannatuksen ja sääkin selkeni sen verran, että jatkoimme yhä jyrkemmäksi ja kivisemmäksi muuttuvassa maastossa.

IMG_4378.JPG

Aurinko alkoi kajastaa Balin naapurisaari Lombokin suunnasta tuntia ennen huipulle pääsyä.

Kiipeämisen jatkuessa pakarat huusivat hoosiannaa ja aiemmin menoa helpottaneet kävelykepit muuttuivat turhiksi miehenkorkuisia laavakivimuodostelmia ylittäessä.

Horisontissa kajastava auringonnousu ja vatsojaan varjelevan ryhmämme kollektiivinen kammo muuten niin mukavan ja osaavan oppaamme eväitä – makeita ja hieman epäilyttäviä pikkuleipiä kohtaan – kannusti kiristämään tahtia. Viimeisillä 300 metrillä oli havaittavissa jopa pientä maaotteluhenkeä. Voitto meni Indonesiaan, mutta toisena huipulle nousi puuskuttava ja hikinen suomalainen.

IMG_4403.JPG

Elin ja Piia pinnistelevät laavakiviröykkiöissä. Huipulle on vielä sata metriä.

Huiputuksen tuottamaa euforiaa kesti noin kymmenen minuuttia. Liekö ollut orastava vuoristotauti vai mikä, mutta juhlin onnistumista Ruotsin lippua heiluttaen. Vaimo (joka ylhäällä muisti olevansa hiukan korkeanpaikankammoinen) piti Suomen mainetta yllä ja poseerasi hyytävässä tuulessa A Senne t-paidassaan (Kimmo: kuvia mainoskäyttöön saatavilla ;).

Valokuvien räpsimisen ja Gungin tarjoileman teen aikana pilvet ympäröivät uudelleen huipun ja retkikunnallemme kävi oikein selväksi, että tropiikissakin voi palella, jos kiipeää 2886 metriin.

IMG_4427.JPG

Retkikunta juhlii huipulla. Kuvassa Elin (vas.), Björn, Christine, Jeroen, Marie, Juho ja Piia.

5 kommenttia artikkeliin “Kiipesin pyhälle vuorelle ja liputin Ruotsia”
 1. avatar Pikkusissi sanoo:

  Vau!

  Nyt on jo sitten niin päheetä toimintaa että ensimmäistä kertaa käy oikein tosi kovaa kateeksi. Hyvä kuva huipulta!

 2. avatar Ilias sanoo:

  Mahtista! Pohjoismaista yhteistyötä vuorenhuipputasolla. Tällä hetkellä te lienette jopa 10 000 metrissä, jos matkasuunnitelma pitää kutinsa. Se on sitten Singapore Sling..

 3. avatar Tini sanoo:

  Ihan mahtava juttu! Fiilis varmaan huikea tulivuorella ja mitä kuvia!!! Och Juho, du är ju född i Sverige, så svenska flaggan passar jätte fint för dig! Kuvista päätellen olette laihtuneet molemmat…

 4. avatar Aihe sanoo:

  Kannatti nousta huipulle, kun tulee noin hyvännäköiseksi ja kuntokin on nyt varmaan ihan rautaa ! Täälläkin on kylmä. Sataa lumiräntää hiljakseen. Lisää vain mahtavia kokemuksia !

 5. avatar Christine sanoo:

  WOW vilken vandring vi gjorde och vilken cool upplevelse det var! Lite slitsamt för lilltårna bara. 😉

Jätä kommentti

css.php