Tulevaisuus ei ole reppureissaajien

Brisbane, Australia

Australian turismi tuntuu kehitetyn vastaamaan vähään tyytyväisten reppureissaajan tarpeita. Kaikkialla on halpoja hostelleja. Turisti-infoja on joka kylässä ja erilaisia etu- ja alennuskortteja on tusinoittain. Busseja kulkee kaupungista ja turistirysästä toiseen jatkuvalla syötöllä. Oluesta (jota ainakin miespuoliset backpackerit kuluttavat enemmän kuin vettä) saa paljousalennuksia niin pubeissa kuin viinakaupoissa. Korkeintaan kolmekymppisille myönnettävällä working holiday –viisumilla saa viettää maassa vuoden ja tehdä hanttihommia, jos isillä ei ole varaa rahoittaa koko välivuotta. Paikallisten ”no worries, mate” –asenne on kuin tehty palvelemaan hintoja rasittavuuteen asti vertailevia sniiduilijoita.

Mikäli mantereen kiertäminen suhteellisen halvalla kiinnostaa, tänne kannattaa tulla lähivuosina. Tulevaisuudessa Australia ei halpisturisteista perusta. Pitkin Ausseja riekkuvien reppureissaajien tilalle halutaan varakkaampia, vanhempia ja vaativampia kiinalaisia, julistaa viihteeseen ja vähän uutisiinkin keskittynyt kaupunkilehti MX.

Jo vuoteen 2020 mennessä neljänneksen Australiaan saapuvista turisteista uskotaan ja toivotaan olevan kiinalaisia. Yli puolet lomalle saapuvista uskotaan tulevan Aasian rikastuvista maista. Brittituristien määrän putoaa vuosikymmenessä 4,6 prosenttiin, jenkkien 4,2 prosenttiin ja japanilaiset yltävät niukin naukin 2 prosenttiin.

Kansantasavallan menestyvät toverit tuovat lähitulevaisuudessa ainakin neljänneksen matkailudollareista, uskovat Canberrassa suureen tulevaisuusfoorumiin kokoontuneet turismin asiantuntijat.

Niitä rahoja ei hummata dormihostelleissa. Suunnitteilla on muun muassa Dubain malliin tehty keinotekoinen turistikeidas keskelle erämaata Australian keskiosaan. Eikä sinne pääse Greyhoundilla.

4 kommenttia artikkeliin “Tulevaisuus ei ole reppureissaajien”
 1. avatar Minna sanoo:

  Miten ajattelit hyvittää matkastasi syntyvän hiilijalanjäljen? Olethan toki tätä ajatellut, kun matkaat jo 60-luvulta idealistien suosimaan Aasiaan?

 2. avatar Kerppu sanoo:

  Höh. Mieshän myi jo autonsa. Nyt hereillä siellä.

  Itseäni kiinnostaisi tietää, kuinka aiot osallistua mm. Uudessa-Seelannissa otsonikatoa aiheuttavien lampaiden metaanikaasupäästöjen vastaiseen taisteluun? Että vedetäänkö ihan sisäfilettä vai kyljystä?

 3. avatar Reissaaja2 sanoo:

  Backbackerit käyttävät ja maksavat paikallisille perheille suoraa majoituksesta, ruuasta ja opastamisesta, koska he eivät havittele luksusta kuten rikkaat turistit. Siinä sitä hyvitystä oikeaan osoitteeseen!
  Tsekkaapa asia Juhon aikasemmista blogeista – vaikkapa Sumatran ystävällisin yrittäjä tai Kiipesin tulivuorelle… Reissaajan rahat menevät sinne, mihin niiden kuuluu päätyä, suoraa paikallisille ihmisille. Ei rikkaiden turistien käyttämien ylikansallisten yritysten kuten hotelliketjujen tms. tileille.

 4. avatar Johnny Bee sanoo:

  Juu, reppumatkaajat ovat turismin eettinen siipi ja hyödyttävät paikallista elinkeinoelämää paljon enemmän kuin perusturisti, joka sokkona syytää kaikki massinsa matkakohteeseensa sekä vetää kaupanpäälle reissulla vielä Visansakin täppiin. Hyvällä säkäällä myös Masterin.

  On hyviksii ja pahiksii ja kaikkee siltä väliltä.

Jätä kommentti

css.php