Maksoin kävelystä sohjossa

Fox Glacier, Uusi Seelanti

Joillakin tyypeillä riittää pokkaa, kuten Uuden Seelannin ammoisella pääministerillä Sir William Foxilla. Äijä heivasi eteläsaaren toiseksi suurimman jäätikön maorinimen ja nimesi sen Fox Glacieriksi vuonna 1872. Legendan mukaan Sir William teki tempun ihan vain kateudesta Itävallan keisaria kohtaan. Maan kuuluisin jäätikkö Franz Josef kun oli jo nimetty Euroopan suurmiehen ylistykseksi.

IMG_8861.JPG

Fox Glacier on komea kaukaa katsottuna.

Jos eläisi, Sir Williamia saattaisi jäytää myös tieto, että Fox kutistuu kovaa vauhtia. Nykytahdilla jäätiköstä saa muutaman sadan vuoden päästä murskaa muutamaan martiniin.

Kierros Franz Josef tai Fox Glacier –jäätiköllä kuuluu ”pakollisiin” Uuden Seelannin aktiviteetteihin, ehkä vähän turhaan. Ei kyseinen luonnonihme kovin kummallinen kokemus ole ainakaan lumeen ja jäähän tottuneelle. Jäätikön likaisenharmaa pinta muistuttaa liikenteen tuhraamaa autotien sohjopintaa marraskuussa. Kotoisaa oli myös litinä kenkien alla.

Kuuden tunnin päiväretki oli lähinnä pitkästyttävä kokemus, vaikka oppaat jaksoivat parhaansa mukaan intoilla vettä liruvista rei’istä sun muista muodostelmista. Ovat kuulemma vaarallisia, jos sinne putoaa. Talsimisen sykähdyttävimmäksi hetkeksi jäi viisikymppisen seattlelaisrouvan liukastuminen.

IMG_8881.JPG
Reikä jäätikössä.

Jätä kommentti

css.php