Maan kaunein kaupunki

Raglan, Uusi Seelanti

Vajaan kolmen tuhannen asukkaan Raglan saattaisi olla samanlainen kuin suurin osa Uuden Seelannin muistakin minuutissa läpiajettavista tuppukylistä. Mutta ei ole, sillä Raglanilla on Ranta, jonka kehutaan olevan maan paras. Se on aika paljon sanottu maassa, jolla väitetään olevan rantaviivaa enemmän kuin USA:lla.

Pitkälle, hienohiekkainselle, ja korkeiden kallioiden suojaamalle Ngarunoi-rannalle murtuu maan parhaat ja pisimmät aallot. Niissä kelpaa meikäläisen kaltaisen edistyneen aloittelijan lutrata ilman pelkoa kiviin murskaantumisesta.Mikä parasta, Raglanin vesi on vielä näin keväällä sen verran kylmää, että lähes kaikki surffarit käyttävät täyspitkää märkäpukua. Musta, ihonmyötäinen kokovartalokondomi paitsi lämmittää vedessä, myös tasoittaa kaikkien kropat kivasti samankaltaisiksi. Meikäläisen orastavan bisseröllykän ei tarvitse hävetä kymmentä vuotta nuorempien pikkukundien timmien sixpackien rinnalla.

Kovemmille jätkille (ja tytöille) Raglanista löytyy myös haastetta ihan riittävästi. Esimerkiksi Manu Baysta, jossa aallot murtuvat vain pariakymmentä metriä ennen kuin ne räjähtävät vasten mustia lohkareita. Yhteensä Raglanista ja sen lähinurkilta löytyy kymmenkunta maailmanluokan surfbreikkiä.

Rantansa lisäksi myös ”kaupungin” keskusta on kuin postikortista. Mukavia ravintoloita, surfkauppoja ja sympaattisia pikkuputiikkeja vieri vieressä. Oma panimo ja kahvipaahtimo, jonka flat white maksaa puolet siitä mitä suuremmissa kaupungeissa.

Kadut ovat kapeita ja rauhallisia, joita pitkin paidaton rantacowboy kruisailee tyylillä tuunatulla kleinbussillaan. Surf-lauta kurkistaa sivuikkunasta. Vatsalihasten vastapainoksi ruotsalaiset turistimisut eivät ole vaivautuneet pukeutumaan pikkupikkubikinin yläosaa kummempaan. Ei ihme, että moni Working Holiday –viisumilla vuodeksi maahan saapunut nuori on jämähtänyt Raglaniin kuukausiksi.

IMG_0541.JPG

Maailman sympaattisin auto, Volkswagen Kleinbus. Rekisteritunnus ”Feelin (the Love)”.

Tällä reissulla ihan liikaa surffiin hurahtaneena me suuntasimme Raglaniin heti, kun löysimme sen kartalta. Aallot olivat lupauksen mukaisia, pitkiä, vahvoja ja rauhallisia. Kahtena ensimmäisenä päivänä.

Kolmantena päivänä rannassa oli täysin tasaista. Liittyy jotenkin kuunkiertoon. Vielä on aika paljon opittavaa, mutta tältä reissulta surf saattoi olla nyt tässä. Nälkä jäi.

Raglan0016.JPG

Kitellä pääsee, vaikka aallot olisivat liian tasaisia surffaamiseen.

Kommentti artikkeliin “Maan kaunein kaupunki”
  1. avatar riku sanoo:

    joko on minidösä rahtikontissa matkalla hämeenlinnaan? aika herkku yksilö tuo!

Jätä kommentti

css.php