Onnettomuudet matkaavat mukanani

Rarotonga/ Aitutaki, Cook-saaret

Pitihän sen tapahtua. Heti laskeuduttuamme Rarotongalle, aurinko jäi pilvien peittoon ja seuraavat pari tuntia kaatoi vettä tasan niin paljon kuin taivaalta mahtui. Ja sama uusiksi seuraavana päivänä Aitutakin atollilla.

Aika irvokasta, ajatellen että keskellä Tyyntä valtamerta muutaman tuhat kilometriä Havaijista etelään sijaitsevilla Cook-saarilla on sama sääennuste vuoden jokaisena päivänä: aurinkoa, iltapäivällä kehittyvä kevyt pilviverho, lämpötila 25-35 astetta, sadekuurojen mahdollisuus 30 prosenttia.

Palmupuita riepotellut sade ja tuuli eivät tulleet yllätyksenä, sillä luonnonmullistukset ja onnettomuudet ovat kulkeneet edellämme, mukanamme ja perässämme pitkin reissua.

Vielä viikkoa ennen lähtöä Sumatralle sikäläinen Sinabung-tulivuori möyrysi tuhkatiheään, minkä vuoksi lähtöpäiväämme asti oli kahden vaiheilla pystyisikö Medanin lentokentälle reilun 50 kilometrin päähän vuoresta laskeutumaan. Kolmea viikkoa myöhemmin olimme juuri päässeet länsi-Sumatralta Padangista Balille, kun Sumatran länsipuolelle Mentawai-saarille iski tsunami ja Jaavalla alkoi purkautua Merapi-tulivuori, minkä nimisiä löytyy muuten Indonesiasta kaksi. Kävimme toisen niistä – sen rauhallisena pysyneen – juurella Sumatralla.

Eikä siinä vielä kaikki. Syksyllä Christchurchissa Uudessa Seelannissa oli voimakas maanjäristys, jonka vuoksi osa kaupungin keskustasta oli suljettuna yhä kahta kuukautta myöhemmin. Pari päivää kaupungista lähtömme jälkeen Christchurchia tärisytti jälleen kolme noin viiden richterin järistystä.

Uusi Seelanti sai muutenkin kärsiä tunnetusti huonosta karmastani. Pike Riverin kaivoksessa tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli 29 kaivosmiestä marraskuussa. Ajoin viereisen Greymouthin kaupungin läpi pari päivää myöhemmin (ja kävin suomalaisen pressipassin turvin osallistumassa kansainväliseen mediasirkukseen).

greymouth.JPG

Greymouthissa muistettiin läheisen Pike Riverin kaivosonnettomuudessa menehtyneitä marraskuussa. Kaivosmiehistä 12 oli pikkukaupungin asukkaita.

Ja vielä. Kaksi päivää Kaikouran rantavesissä tekemäni upean valasretken jälkeen ilmeni, että joku idiootti oli käynyt kivittämässä hengiltä 23 eläintä kaupungin läheisellä rannalla majailevasta hyljeyhdyskunnasta.

Enää puuttuu seuraavaan kohteeseen Kaliforniaan viimeisen vuosikymmenen ajan ennustettu jättimäinen maanjäristys…

Jätä kommentti

css.php