Kivan kaupungin nurja puoli

San Francisco, Yhdysvallat

En yleensä pidä suurkaupungeista, mutta San Francisco kolahti heti. Miksi, en oikeastaan osaa edes selittää. Liittyy yleiseen fiilikseen, maisemiin, tunnelmaan, asukkaisiin. San Fanciscossa vain oli jotain erityisen siistiä. Kansainvälinen kaupunki mukavan kompaktissa paketissa.

Ikivanhat kaapeliautot. Fisherman’s Wharf. Alcatraz. Taidegalleriat, joissa voi töllistellä jättimäisiä valokuvavedoksia Rollareista, Janis Joplinista, The Beatlesista.

Tänne pitää tulla uudestaan.

Kaiken kivan lisäksi myös Friscon nurja puoli tuli tutuksi. Kaupungissa on aivan älyttömästi kodittomia. Kontaktilta ei voi välttyä, ellei kulje laput silmillä. Heitä on keskustassa lähes jokaisessa porttikongissa.

Joukossa on varmasti paljon nykyiseen jamaansa ”syyllisiä” narkkeja ja rikollisia, mutta pakko vikaa on olla jossain muuallakin. Virallisten lukujen mukaan heitä on noin 15 000 (joista 3000 ”pysyvästi” kodittomia). Se on enemmän kuin monta kertaa suuremmassa New Yorkissa.

Olkoonkin likaisia ja kusenhajuisia, mutta aika mahdoton porukkaa oli olla säälimättä.

Moni kadulla elävistä on kehittänyt kolikkojen tienaamisesta taidetta. Onnetonta elämäntarinaa referoiva lappu roikkumassa kaulasta on kevyttä verrattuna tynnyri/kattilarumpujen soittajiin, laulajiin ja puolipelottaviin rääsyläisiin, jotka puskevat kylkeen väentungoksessa.

Yhtenä iltana kuljeskelin kaupungilla yksikseni ihmettelemässä amerikkalaisten jouluinnostusta (koristeita, lisää koristeita), kun yksi ryysyläisistä onnistui pysäyttämään minut.

Kuusikymppinen Samuel myi minulle kodittomien asiaa ajavan sanomalehden ja sai samalla vaihtorahat taskunpohjaltani.

”Minä en kerjää, minä pyydän. Ruokaan, ei bisseen. En juo, enkä narkkaa, ainakaan nyt”, elämänkuluttama ukko lupasi.

IMG_0801.JPG

Kerjäläiset päivystävät varsinkin Fisherman’s Wharfin alueella ja downtownissa. Nämä veijarit pyysivät rahaa ruohoon, eivät ruokaan.

5 kommenttia artikkeliin “Kivan kaupungin nurja puoli”
 1. avatar Pete sanoo:

  Moroo….kuulostaa mielenkiintoiselta kaupungilta. Pakko tsekata. Itse oon tulossa 4.2.2011 Seattleen ja ajelen coast to coast, joten samoja mestoja kolutaan….

  Pete S.

 2. avatar Maria L-M sanoo:

  Pari kertaa kaupungissa käyneenä en ole oikein syttynyt. Ehkä se virtsan haju on vähän liiankin voimakas, ja se nurjan puolen räikeä läsnäolo. Siellä asuva kaverini kauhistui, kun kuuli että olin käynyt Tenderloinissa, vaikka vain keskellä päivääkin. Raja Tenderloinin ja bisnes/shopping-kortteleiden välissä oli kuin veitsellä vedetty. Hassua. Se virtsan haju kyllä yletti Union Squarellekin. Tunnelma oli tosi kaukana siitä happy hippie -tunnelmasta, jota etukäteen odotin.

  SF:ssa on muuten ”vain” reilut 800 000 asukasta, eli se ei olekaan mikään mahdottoman suuri kaupunki.

  Mainio blogi, olen seurannut koko matkanne. Hienoa raportointia!

 3. Hippitunnelmaa minäkin jäin vähän kaipaamaan. Olisiko ollut Kalifornian kastellut myrsky vai mikä, mutta eipä löytynyt peace&lovea mainitsemieni gallerioiden ulkopuolelta.

  Kyllä 800 000 asukkaassa alkaa olla pikkukaupungin pojalle ihan tarpeeksi suurkaupunkia… 🙂

 4. avatar Antti sanoo:

  Eiköhän tolla sun fledalla saa hippitunnelmaa aikaseksi ihan omasta takaa…

 5. avatar Maria L-M sanoo:

  No joo, on se toki Hämeenlinnan lapselle ihan iso city… mutta tavallaan mainettaan pienempi. Esimerkiksi läheisessä San Josessa on yli miljoona asukasta, mutta se ei ole ollenkaan niin kuuluisa kaupunki. Mainiota reissun jatkoa!

Jätä kommentti

css.php