Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

Hämeenlinna, Suomi

Se maailmanympärireissu oli sitten siinä. Kotiin on kiva palata, mutta olisi matkalla vielä muutaman kuukauden viihtynyt. Maapalloilu jatkuu tulevaisuudessa, vaan ei enää tässä blogissa.

Kiitos kaikille reissuun osallistuneille!

Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

1. Mikä oli paras paikka?

Mahdoton sanoa, niin moni paikka oli uskomattoman upea omalla tavallaan.

Rantakohteista ylivoimainen oli Bali (kohteeseen sinisestä linkistä), josta löytyi surfaaltoja ja aurinkoa joka päivä, reipasta iltaelämää unohtamatta.

Maisemien puolesta komein kokemus oli Uuden Seelannin eteläsaari, jossa pelkästään puolen tunnin autoajelulla  saattoi nähdä lumihuippuisia vuoria, autiota merenrantaa ja sademetsää. Kolmen päivän Routeburn Track -vaellusta vuoristoisessa Fjordlandissa unohdan tuskin koskaan.

Reissun paikoista rentouttavin (ja paratiisimaisin) oli Aitutakin atolli Cooksaarilla.

Sumatra oli hieno seikkailu, jota en kuitenkaan välttämättä halua kokea ihan heti uudestaan.

Kaupungeista ykkönen oli New York, jossa nähtävää ja koettavaa on loputtamasti. Viikossa en ehtinyt Manhattanin ulkopuolelle kuin katsomaan lätkää New Jerseyhin ja shoppaamaan jättimäiseen outlet-keskukseen.

 

2.     Minne menisit uudestaan?

New Yorkiin ja Balille menen uudelleen varmasti, Uuteen Seelantiin ja Australiaan toivottavasti vielä joskus. Kaliforniaan taidan suunnata seuraavan kerran kesäkuukausien aikaan. Kohdalle osuneet vuosisadan sateet hieman vesittivät etappia tällä kertaa.

3.     Oliko mikään paikka pettymys?

Lake Maninjau Sumatralla näytti kaukaa kivalta, mutta kaksi päivää järvenrannalla oli aivan tarpeeksi. Paikalliset ovat panostaneet vahvasti kalanviljelyyn, mikä tuoksuu ja näkyy.

Reissun suurin pettymys oli lentoyhtiöiden toiminta. Meiltä ja eri etapeilla mukana olleilta matkakavereilta hukkuivat jokaiselta laukut jossain vaiheessa.

4.     Pelottiko kertaakaan?

Kerran, paljon. Heräsin keskellä yötä bussimme kiivetessä vuorenrinnettä Trans-Sumatran Highwaylla. Sade oli vienyt tien mennessään, joten ajoimme pitkin mutaista polkua rotkon reunalla väistellen vastaantulevaa rekkaliikennettä.

5.     Opitko surffaamaan?

Periaatteessa kyllä, mutta en käytännössä. Pääsen pystyyn ja aallolle, jos hyvä osuu kohdalle.

6.     Paljonko meni rahaa?

Päiväbudjetit, sisältäen majoituksen, ruuan, liikkumisen bussilla tai vuokra-autolla yms. olivat seuraavat:

Indonesia 20 (euroa/pvä/hlö)

Australia 80

Uusi-Seelanti 80

Cooksaaret 50

Yhdysvallat 70

Kaikkiaan 14 lentoa maksoivat noin 3000 euroa/ hlö.

7.     Pitikö budjetti?

Vaihtelevalla menestyksellä.

Indonesiassa pääsi helposti halvemmalla. Australiassa ja Uudessa Seelannissa rahaa paloi arvioitua enemmän majoitukseen, jota paikkasimme tekemällä ruokamme pääasiassa itse.

Emme budjetoineet matkamuistoja yms. ostoksia etukäteen. Manhattanin putiikeissa ja Amerikan outleteissa Visa vinkui hieman enemmän kuin etukäteen oli aikomus…

8.     Mitä reissusta jäi käteen?

Unohtumattomia kokemuksia, uusia tuttavuuksia, intohimoja, kiinnostuksen kohteita ja muutaman sata upeaa valokuvaa. Entistä suurempi polte lähteä maailmalle.

Kuitenkin parasta oli kokea samanlainen vapauden tunne kuin joskus pikkupoikana koulun kesälomilla. Mihinkään ei ollut kiire, kukaan ei käskenyt, eikä mikään asia huolestuttanut.

9.     Riitelittekö paljon?

Yllättävän vähän. Kinastelimme väsyneinä ja nälkäisinä matkustaessa.

 

10. Kannattiko lähteä?

Ehdottomasti. Lompakossa on lakeus ja Visa-lasku jättimäinen, mutta hetkeäkään ei harmita. Heti uudestaan, kauemmas ja pidemmäksi ajaksi, kun on mahdollisuus. Etelä-Amerikka on vielä kokonaan näkemättä…

41787_156488527702525_6465_n.jpg

3 kommenttia artikkeliin “Vastaukset yleisimpiin kysymyksiin”
 1. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Kiitos Kulkuri&Kaunotar matkaelämyksistä!
  Oli ihan kuin melkein peesissä lukija matkassa mukana..
  Kuten startissan totesin, Turengin poika pärjää aina maailmalla.
  Antoisaa v. 2011!
  Riitta

 2. avatar Jaana sanoo:

  Moi!
  Jouluna äitini kertoi blogistasi, josta hän oli lukenut Hämeen Sanomissa. Hauska yhteensattuma, sillä olin itsekin maailmanympärysmatkalla samoihin aikoihin eli lähtö lokakuun lopulla ja paluu Hämeenlinnaan jouluksi. Myös matkareitti oli kutakuinkin sama: Singapore -> Vietnam (Hanoi ja Halong Bay) -> Australia (Adelaide) -> Uusi-Seelanti (campervanilla etelä- ja pohjois-saari) -> Rarotonga ja Aitutaki -> Los Angeles.
  Pari kuukautta täynnä upeita kokemuksia!

 3. avatar Juho sanoo:

  Kappas, aika samoilla nurkilla ollaan liikuttu. Ilmeisesti ei kuitenkaan Cookinsaarilla samaan aikaan, ainakaan Aitutakilla. Oli sen verran pieni paikka, että luulisi törmänneen kylillä.

Jätä kommentti

css.php